3 tips tot meer overtuigen in 2019!

2019 is begonnen! Goede voornemens te over. De top drie? Minder stress, meer bewegen en natuurlijk… afvallen. Wij van Noblahblah kunnen je daar uiteraard niet mee helpen maar we hebben wél wat anders leuks voor je. Eén van de aan ons meestgestelde vragen van afgelopen jaar was “Hoe kan ik mensen nou beter overtuigen?” Et voila! Vers van de pers, 3 praktische tips die jou daarbij gaan helpen. 2019 wordt hiermee het jaar van succesvol opslag vragen aan je baas, presentaties geven die anderen wegblazen van hun stoel en álles voor elkaar krijgen wat jij maar wilt! Jij wordt de heerser van het bedrijf! Ahum… sorry… ik draaf door… Anyway, back to reality.

Wil jij anderen kunnen overtuigen van jouw advies, mening of product? Het sleutelwoord om dit voor elkaar te krijgen is… ontspanning! Zonder ontspanning geen overtuiging. Zonder ontspanning geen actie. Zonder ontspanning geen aankoop.

En denk je nu “ja duh” dan zeg ik: inderdaad ja, zo simpel is het! Kijk maar eens naar de kunsten van een straatverkoper die je een abonnement probeert aan te smeren, Matthijs van Nieuwkerk die iets los probeert te krijgen bij een tafelgast en de Ikea die jouw dreinende kinderen onder toezicht neemt in Småland. Allemaal proberen ze vooral om jou te laten ontspannen. Want.. zonder ontspanning geen actie, weet je nog?

Nu zeg ik vooral niet dat jij tijdens presentaties of gesprekken allerlei trucjes moet gaan toepassen maar het is wel goed om je bewust te zijn van al hetgene dat jouw publiek in de weg kan zitten om te kunnen ontspannen. 3 tips:

1. Letterlijke ruis
Rinkelende koffiekopjes achter de bar, een telefoon die over blijft gaan, geen airco, alles wat in de weg kan zitten: clear it! En kun je het niet weghalen? Dan benoem het. Bijvoorbeeld: “Lieve mensen, het is over de 30 graden hierbinnen. Ik zal het kort houden, dan kunnen we gauw door naar een verfrissende borrel.”

2. Figuurlijke ruis
Ik maak het vaak mee dat mensen al halverwege een presentatie zijn en dat ik vooral denk “Waar wil je eigenlijk naartoe? Waarom vertel je mij dit?”. Dit kun je heel makkelijk voorkomen. Hoe? Door aan het begin van je presentatie helderheid te geven. Bijvoorbeeld: “In het komende halfuur horen jullie van mij hoe we nou eens écht af kunnen van het gas in Nederland”.

3. Spreek dezelfde taal
Wie vertrouwen we gewoonweg het snelste? Mensen die zijn zoals we zelf zijn. Zorg daarom dat je ‘lijkt’ op je publiek. Draag dezelfde kleren, spreek dezelfde woorden en mensen zullen zich in jou kunnen herkennen.

Zoals je ziet, bij succesvol presenteren komt aardig wat kijken. Maar het is niet zo moeilijk als je denkt. Wil je eens horen en ervaren hoe wij hier tegenaan kijken? Kom dan op 15 februari of 15 maart naar onze gratis inspiratiesessie! Meer info: klik hier. Aanmelden via mailtje naar ikkomgewoon@noblahblah.nl.


“Een compliment voor het samenvoegen van al jullie disciplines tot zo’n inspirerende sessie!” – Aanwezige oktober 2018.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print