Harvard geeft me eindelijk gelijk! Oké oké, niet mij persoonlijk maar wel in z’n algemeenheid over iets wat ik al jarenlang roep. Over een onderwerp waar ik nogal uitgesproken over ben (lees: fel, bitchy en onvermurwbaar).

Powerpoint is verschrikkelijk!

Nee, in die woorden zegt Harvard het niet maar dat is wel mijn vrije interpretatie van hun onderzoek. Vorige week berichtte Intermediair hier al over en ik was blij het te lezen.

Powerpoint maakt namelijk veel meer kapot dan je lief is

Waarom?

Powerpoint wordt niet zelden gebruikt als excuus. Excuus voor het feit dat jij je verhaal niet op een rijtje hebt en in het zadel moet worden geholpen door 54 ondersteunende sheets. Een echte professional heeft z’n verhaal op orde, weet wat hij wil vertellen en heeft andere technieken om in het spoor van het verhaal te blijven. Jouw publiek wil niet opgezadeld worden met jouw onzekerheid.

Daarnaast haalt powerpoint zo goed als alle verrassing en synchroniteit uit je presentatie! Why? Niet zelden kan ik op sheets al lezen wat de presentator een minuut later gaat vertellen. De omzetcijfers van kwartaal 3? Al gezien. De nieuwe directeur per 2018? Al gelezen. Geen kerstpakketten dit jaar? De halve zaal zit al te morren voordat het punt überhaupt genoemd is.

En last but not least. Powerpoint vraagt teveel van ons. Onze hersenen kunnen veel maar niet alles. Luisteren en lezen gaan bijvoorbeeld niét samen. Gebruik je sheets met tekst? Weet dan dat de mensen op dat moment niet naar jouw verhaal kúnnen luisteren en bezig zijn met lezen. En niks zo moeilijk om mensen weer terug te krijgen op jouw verhaalspoor.

En nu vraag je je af? Powerpoint de deur uit? Nee hoor, helemaal niet. Powerpoint kan prima, MITS goed gebruikt.

Hoe? No worries, daarover gaat een volgend blog.

OVER MIJ: Met het juiste verhaal, op de juiste manier gebracht, kun je zoveel bereiken! Uitdagingen worden kansen, deuren openen en talenten worden zichtbaar. En inmiddels is het mijn missie geworden: ondernemende professionals helpen om zich te onderscheiden met hun pitch, presentatie of verhaal.

Ik ben aangesloten bij trainerscollectief Noblahblah. Bij, door en met ons leer je spreken mét impact!

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print