Vrijdagmiddag half vijf, ik sta op een netwerkborrel van een groot, regionaal event. Het is druk met allerlei pluimage. De grijze pakken overheersen (what’s new) maar ik zie een interessante mix van mensen. Ik sta op het punt om de eerste bitterbal te pakken als ik word aangesproken door een interessant uitziende heer. Mooi, een gesprekspartner. 

En dan beginnen de open deuren

“Was interessant he?”

<Bevestigend knikje> “Ja, goeie spreker, leuk verhaal.”

<Ook een bevestigend knikje> 

En dan stel ik de éénnameestgestelde vraag op een netwerkborrel: “En wat brengt jou hier deze middag?”

Meneer maakt een grapje over het feit dat je als ondernemer je gezicht toch overal even moet laten zien. Vooral als er personen aanwezig zijn die mogelijk iets voor je kunnen betekenen. ‘Je weet nooit wanneer je een kruiwagen nodig hebt’ <veelbetekenende knipoog> 

Nah oke, het zou niet mijn manier van formuleren zijn maar ik geef hem het voordeel van de twijfel. Want ja, het is goed om jezelf te profileren als ondernemer. Zo lang het niet schieten met hagel is (oftewel aanwezig zijn bij IEDERE bitterbal die wordt geserveerd) en je bezoek een duidelijk doel heeft. 

Maar dan. Hét antwoord. Op de meest gestelde vraag bij een netwerkborrel: “En wat doe je dan precies?”

Vervolgens vliegen de Engelse termen me om de oren. Iets met skilled allignment, business development, triple helix en nog wat gelikt taalgebruik. 

Godsakkes, wat een gemiste kans weer! Vertel me nou iets wat ik snap! Waar ik als luisteraar wat aan heb! Waar ik blij van word! (En jijzelf ook!) 

5 minuten van doorvragen leert me dat meneer een passie heeft in het laten doorstarten van middelgrote bedrijven in zwaar weer. Deze passie was ontstaan toen hij, 12 jaar geleden, zelf bijna failliet was gegaan. Deze intens zware tijd had diepe indruk op hem, zijn gezondheid, zijn medewerkers én zijn gezin gehad. Hijzelf wist het tij gelukkig nog te keren maar hij zag veel ondernemers om hem heen worstelen en uiteindelijk verdrinken. Dit heeft hem gesterkt om zijn kennis, kunde en expertise in te gaan zetten voor deze groep ondernemers. En met succes! Zijn succesrate is hoog en klanten lopen met hem weg. 

Hoe tof is het om dit te kunnen vertellen over je eigen bedrijf?

Dít is het hart van je onderneming! Waar je voor opstaat, wat je drijft, wat je onbewust uitdraagt! En hoe zonde is het dat je dit vervolgens voor jezelf houdt omdat je denkt dat je vooral moet laten horen hoe kundig je bent? Hoe je vaktaal inzet om ‘als expert’ gezien te worden? Beter is het om eens goed na te denken over jezelf en je bedrijf. Wat drijft jou? Waar sta jij voor? En welke plek kun je dat geven in jóuw bedrijfsverhaal? Op die manier krijg je een pitch die overtuigt en enthousiasmeert. En daar wordt iedereen blijer van. 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print