Dr. Alie de Boer

Assistant Professor, Food Claims Centre Venlo, Maastricht University

“Ik ben op een missie om goed onderbouwde informatie te vinden, om mensen te helpen betere beslissingen te nemen over wat ze kiezen om te eten.”

“Er is zoveel onbetrouwbare informatie over eten. Ik ben op een missie om goed onderbouwde informatie te vinden, om mensen te helpen betere beslissingen te nemen over wat ze kiezen om te eten.”

 Wat is jouw persoonlijke verhaal? 

Ik raakte geïnteresseerd in het veld van gezondheid en voeding toen een student van Wageningen University me erover vertelde tijdens een gastcollege op mijn middelbare school, toen ik 16 was. Ik ben altijd erg nieuwsgierig geweest en deze onderwerpen spraken me erg aan. Na het behalen van mijn bachelor Nutrition & Health aan Wageningen University, was ik op zoek naar een multidisciplinaire opleiding en schreef ik me in voor de master Health Food Innovation Management aan de Universiteit Maastricht. Ik vond die studie leuk omdat het me leerde vanuit verschillende perspectieven naar voeding te kijken. Ik zou bijvoorbeeld kunnen werken op het snijvlak van voedings- en levensmiddelenrecht door te kijken naar gezondheidsclaims.

In 2015 promoveerde ik op de ‘Interaction of food and medicine in effect and law’ bij de afdeling Farmacologie en Toxicologie van de Universiteit Maastricht. Sinds 2015 ben ik actief op de Campus Venlo van de Universiteit Maastricht waar ik momenteel Universitair Docent en oprichter van het Food Claims Centre Venlo ben. Ik bestudeer hoe we informatie over de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van voedingsmiddelen het beste kunnen verzamelen en effectief kunnen gebruiken binnen de juridische omgeving. Hoe kunnen we bijvoorbeeld de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen beoordelen op grond van deze verordening. Ik geef les en geef gastcolleges over een verscheidenheid aan onderwerpen op het gebied van voeding, gezondheid en voedselinformatie.

Mijn missie

Mijn missie is om de waarheid te vinden. Er is zoveel nep-informatie over voedsel op sociale media, in tijdschriften en soms zelfs in reclames. Ik hoop dat het werk dat we doen mensen accurate informatie zal geven, zodat ze betere beslissingen kunnen nemen over het voedsel dat ze kiezen om te eten, wat hun gezondheidsdoelen ook zijn.

Wat zijn de drie belangrijkste vragen die je krijgt?

  • Welke supplementen moet ik gebruiken?
  • Denkt u dat mijn dieet gezond is?
  • Wat is het beste dieet om te volgen?

Mijn antwoord hierop is nogal saai. Als je gezond eet en ervoor zorgt dat je van niets te veel of te weinig eet, dan heb je geen supplementen of speciale diëten nodig. Ik ben geen diëtist, dus ik adviseer niemand over hun voedingsinname. Ik raad je alleen aan om je bewust te zijn van wat je eet.

Deel de belangrijke uitdagingen of doorbraken in je carrière die hebben geleid tot waar je nu bent

De meeste conflicten die ik heb gehad, waren met mezelf. Ik zag mezelf nooit als onderzoeker, maar toen ik mijn masterscriptie aan het schrijven was, ontdekte ik dat ik nieuwsgierig was naar meer. Mijn professoren gaven me de kans om onderzoek te doen, en daar heb ik van geleerd. Toen ik klaar was met mijn doctoraat, was ik klaar om in de industrie te werken, en toen kwam de kans om mijn eigen onderzoekslijn op te zetten. Ik dacht dat het eenzaam zou zijn, maar ik kreeg een blanco vel om iets van de grond af aan te creëren. Ik wist dat ik misschien zou falen. In plaats daarvan duwde het me uit mijn comfortzone om iets te doen wat ik anders misschien niet had gedaan. En ik had een geweldig ondersteunend netwerk van vrienden en familie.

Mijn droom volgen
Ik heb het geluk dat ik hele goede mentoren heb, zowel mannen als vrouwen, en ze stellen hele moeilijke vragen als ‘wat is je ultieme droom’. Vijf jaar geleden zou ik hebben gezegd dat hoogleraar worden in mijn onderzoeksdomein mijn einddoel was. Maar nu hoop ik echt dat door het werk dat we doen, mijn team en mijn studenten persoonlijk zullen groeien. En ik hoop dat we de wereld kunnen verbeteren met nauwkeurigere informatie en betere manieren om nepinformatie op bijvoorbeeld sociale media tegen te gaan. Natuurlijk zou ik nog steeds hoogleraar willen worden, maar het zou zonde zijn als ik het ritje niet leuk zou vinden. Nu begrijp ik dat de rit zelf echt geweldig is.

Leren van gedrag dat je tegenhoudt
In onze interviews praten we graag over ’12 gedragingen die je tegenhouden’ – die zijn onderzocht en gepubliceerd in het boek ‘How Women Rise’ van Sally Helgesen en Marshall Goldsmith. We vroegen Alie of ze zich kon identificeren met een van deze 12 gedragingen die vrouwen ervan weerhouden vooruit te komen in hun carrière.

Tegenzin om je prestaties te claimen
Als vrouwen zijn we erg goed in het bagatelliseren. Bij onderzoeksbijeenkomsten ben ik vaak de enige jonge vrouw aan tafel. Mensen kijken me aan en je kunt ze zien denken: ‘Hoe lang doe je al onderzoek? Ben je student?’ Ze kunnen verbaasd zijn als ik zeg dat ik zeven jaar geleden ben gepromoveerd. In mijn werk wil ik gewoon gerespecteerd worden voor wat ik doe en wat ik bereik.

Ik heb een paar ervaringen gehad met het claimen van prestaties. Ik had ooit een ontmoeting met enkele externe collega’s, waarbij een van hen mij mijn onderwerp probeerde uit te leggen. Ik voelde me op dat moment ongemakkelijk, maar handelde er niet naar. Later vertelde ik een mannelijke collega die daar was hoe ik me voelde, en hij zei: ‘Ik realiseerde het me niet, maar je hebt gelijk.’ En hij zei dat hij me zou steunen om het aan te pakken als het weer zou gebeuren.

Ik heb gemerkt dat veel van mijn vrouwelijke studenten zich ongemakkelijk voelen om een ‘expert’ te worden genoemd. Ik denk dat het deels een vrouw en een partij zijn in de academische wereld en het onderzoek is, omdat we voortdurend worden geconfronteerd met dingen die we niet weten. Dat kan je onzeker maken. Als mijn vrouwelijke studenten een mail krijgen met de tekst ‘Ik neem contact met je op omdat je een expert op dit gebied bent’, voelen ze zich soms ongemakkelijk. Ik probeer met hen te bespreken dat u een expert bent op dit gebied. Je hebt er veel onderzoek naar gedaan, dus je kunt er zeker van zijn dat je een expert bent.

De ziekte om te behagen
Ik word graag aardig gevonden door andere mensen, maar ik heb iets heel waardevols geleerd van een mediatraining. We hadden het over het feit dat je in een nieuw programma of op sociale media altijd wordt beoordeeld. En de trainer zei: ‘Als je je verhaal wilt vertellen, krijg je wat terugslag. Maar voor elke persoon die je verhaal niet leuk vond, zijn er waarschijnlijk 99 anderen die je verhaal wel leuk vonden. Probeer de negativiteit los te laten. Vraag jezelf af of je iets kunt leren van de opmerking. Zo niet, laat het dan los.’ Dat was een geweldig advies voor mij dat me hielp om dingen in perspectief te plaatsen.

Expertise overwaarderen
Ik ben soms een beetje terughoudend om dingen te doen waarvan ik bang ben dat ze onderwerpen aan de orde stellen die buiten mijn expertise liggen. Maar daar probeer ik me meer op mijn gemak bij te voelen. Tijdens een training kreeg ik te horen: ‘Als je wordt geïnterviewd over onderwerp A en ze beginnen je vragen te stellen over A, B, C en D, dan kun je die discussie altijd sturen. Zeg dat C & D niet mijn expertise zijn, maar ik kan praten over A & B.’

Je radar laten afleiden
Als ik op een goede plek zit, ik me goed voel en in een goede flow zit, is mijn ‘radar’ meestal geen probleem. Maar als ik dat niet ben, heb ik een innerlijke criticus die naar boven komt. Dan moet ik echt tegen mezelf zeggen: ‘Wacht, stop met jezelf te chanteren met je eigen gedachten.’

Als je je in een moeilijke situatie bevindt, wat is dan jouw go-to-vaardigheid?

Ik stel vragen om te proberen te begrijpen waar we het eigenlijk over hebben. Ik bekijk dingen vanuit verschillende perspectieven om te zien of ik iets kan beïnvloeden in de situatie. Anders probeer ik gewoon iets te doen. Of besluit om helemaal niets te doen. Een van mijn professoren zei: “Er zijn situaties waarin je gewoon niets moet doen, maar niets doen is het moeilijkste om te doen.”

Welk advies zou je andere professionele vrouwen geven die willen schitteren in hun carrière?

Kijk naar waar je echt blij van wordt. Je hebt zoveel potentie, maar in sommige gevallen heb je ook zoveel verwachtingen van jezelf. Je moet in kaart brengen waar je energie van krijgt en waar je goed in bent. En erken waar je niet goed in bent, want je kunt een goed team bouwen en anderen vinden die je daarbij kunnen helpen. Je hoeft niet alles zelf te kunnen.

 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print