Drie tips om de kerstspeech te overleven

Hoe schrijf je nou een niet-voorspelbaar maar pakkend verhaal? Hoe zorg je dat je vol vertrouwen voor de groep staat? Hoe word je nou gezien als een eigentijdse manager of directeur met een goed verhaal? Onze drie belangrijkste tips:

Van getallen naar gevoel

Natuurlijk, hoe hebben we het gedaan in 2018? Belangrijk. Absoluut. Maar is het niet veel interessanter voor je medewerkers om te horen hoe we het hebben beleefd? Cijfers en euro’s zijn ziel- en doelloos behalve als je er gevoel aan weet te geven. Hoe? Vertel een anekdote, laat een relevant krantenartikel zien of maak een grappig filmpje achter de schermen (tip: de sinterklaasspeech van Coolblue!)

Pak een andere route

We hebben vaak de neiging om een verhaal chronologisch vorm te geven (“En na een periode van hard werken kwam de zomer. Zoals jullie in deze grafiek zien, ging het toen wat minder.”) Niets zo saai als een voorspelbaar verhaal. Doe het daarom eens anders! Maak een kapstok als ‘mijn grootste fouten van dit jaar’ of ‘de 3 belangrijkste dagen van 2018’ en hang alles wat je wil en moet vertellen daar eens aan op.

Wat én hoe

En dan heb je nagedacht over hoe je het anders kunt doen. Dan heb je een scherp verhaal. Dan is het heel goed om te beseffen dat het niet alleen maar gaat om wát je vertelt maar ook om hóe je het vertelt. Overtuigende communicatie bestaat uit sterke verbale communicatie (je woorden) maar ook uit goede ondersteunende non-verbale communicatie (lichaamstaal en stemgebruik) én visuele communicatie (zoals powerpoint). Zorg dat al deze vormen van communicatie congruent zijn want zo niet, dan zul je helaas écht inboeten op je geloofwaardigheid.

Hopelijk kun je hiermee vooruit. Heb je toch meer hulp nodig? Noblahblah heeft speciale kerstpakketten om jou te coachen op het schrijven van een onderscheidend verhaal én een training Presentatievaardigheden. Kijk hier voor meer info!

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print