Kom je te laat, dan had je eerder moeten vertrekken

Op 10 september werden de genomineerden voor de Lodewijk van der Grinten Prijs bekendgemaakt. Tijdens de ceremonie gaf elke kandidaat een pitch van 3 minuten. Noblahblah is sponsor van het evenement en ik was de sprekerscoach voor Frans Cremers van Coolcare. Het was een absoluut genoegen en eer om met Frans te werken, om de historie, kracht en innovatie van Frans en Cremers Coolcare te vangen in zijn pitch. En dat alles werd vakkundig gepresenteerd door Frans op het moment van de waarheid.

Om een beetje inzicht in zijn verhaal te krijgen, volgt hier een centrale passage met een korte analyse.

“Transport is simpel.

Je komt op tijd of je komt te laat.

Kom je te laat, dan had je eerder moeten vertrekken.”

Frans opent niet alleen zijn pitch met dit citaat maar hij herhaalt het ook aan het einde van de pitch. Het is gebaseerd op een citaat van Johan Cruijff, weliswaar een beetje aangepast voor de pitch van Frans. Waarom werkt het goed?

  1. Het is zo’n schot in de roos: een no-nonsense uitspraak over hoe logistiek werkt. Het is keihard waar en eenvoudig wat betreft de ingewikkelde zaken van moderne logistiek.
     
  2. Ik houd persoonlijk van de onderliggende boodschap uit dit citaat: je bent verantwoordelijk voor jouw eigen acties. Dat is de kernboodschap van Frans.
     
  3. Later in de toespraak brengt Frans het citaat terug en voegt nog één van zijn kernboodschappen toe: dat we allemaal afhankelijk zijn van elkaar voor succes, in het bedrijfsleven, in deze regio, en in het leven in het algemeen. Ik hou van die paradox tussen deze twee gedachten: we zijn allemaal verantwoordelijk voor onze eigen acties, maar we zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Heel filosofisch. En gewoon waar!
     

Bedankt Frans, voor de mooie samenwerking. Succes met de Lodewijk van der Grinten Prijs. Geniet van de rit.

Share this blog

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print