“Kim, hoe creëer ik interactie in een afwachtende groep?” Deze vraag krijg ik regelmatig. En inderdaad, ik kom ook regelmatig bij groepen die timide zijn. Op zichzelf is dat geen probleem want hé, we’re not all the same. Behalve.. als de oorzaak van die afwachtendheid te wijten is aan JOU!

“Wait, what?? Aan mij??”

Jep, aan jou. Kijk eens kritisch naar je presentatie en let dan op de volgende 3 factoren die essentieel zijn voor de verbinding en het vertrouwen vanuit de groep naar jou.

1. De start

Een goede start zorgt ervoor het ijs wordt gebroken en dat mensen zich op hun gemak voelen in de groep. Maar wat is een goede start? Afhankelijk van het type presentatie of bijeenkomst kun je denken aan een passend verhaal, een ludieke anekdote maar ook aan een activerende werkvorm. Ikzelf vind het altijd fijn als de groep elkaar enigszins leert kennen. Een voorstelrondje is vaak niet te doen natuurlijk (en boooooring). Daarom werk ik bijvoorbeeld vaak met associatiekaarten. Een creatief middel om op een laagdrempelige, informele manier de groep met elkaar kennis te laten maken.

2. De inhoud

Krijg je de mensen goed mee in je verhaal? Met andere woorden: is je verhaal correct afgestemd op de voorkennis van de groep of overschat je hen? En, praat je duidelijke taal of maak je gebruik van vaktaal of terminologie welke onbekend is bij de toehoorders? Dit kan namelijk ook een grote energie-killer zijn.

3. Non-verbale boodschap

Een cruciaal element wat helaas vaak wordt onderschat is de non-verbale boodschap. Lichaamstaal en stemgebruik zijn van cruciaal belang in een presentatie. Is je boodschap niet congruent met je houding, gebaren, en stemgebruik? Dan ga je nat. Een simpel voorbeeld: als jij zegt ‘heeft er iemand nog vragen’ en meent daarmee heel open te zijn máár erbij staat met gesloten armen over elkaar? Dat conflicteert en kan mensen onbewust (!) remmen in hun interactie.

Conclusie: interactie in de groep vraagt om een goede start, een verhaal wat aansluit bij het niveau van je publiek én non-verbale communicatie welke je verhaal ondersteunt.

Meer tips en trucs ontvangen? Scroll dan naar beneden om je aan te melden voor onze maandelijkse Presentatiepraat. 

Share this blog

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print