Houd eens 2 seconden je mond!

De heilige 2-secondenregel? Die werkt zo...

Werk je online samen, met presentaties, brainstorms of discussies? Respecteer de heilige 2-secondenregel om samen effectiever te werken. En om je eigen charismafactor te vergroten.

Wat is dat nou, die heilige 2-secondenregel? Je ziet het elke dag op televisie of internet. Bij de NOS en de publieke omroep, CNN, de BBC en andere nieuwsuitzendingen over de hele wereld. De ankerpersoon in de studio zegt: “En nu gaan we naar zo-en-zo, live verslag uitbrengen van ergens.” En dat is wanneer het gebeurt.

We zien de journalist ter plaatse. En gedurende 2 seconden zegt de verslaggever niets. Niets. En dan begint hij of zij.

Een aspect hiervan is de technische transmissievertraging. Maar veel doorgewinterde omroepjournalisten hebben zichzelf getraind om 2 seconden te wachten om ervoor te zorgen dat niet alleen de technische verbinding goed tot stand komt, maar ook de gespreksverbinding. Want alleen over een verbinding kun je een boodschap overbrengen.

Zeker wanneer je online samenwerkt, pas de heilige 2-secondenregel toe. Laat je teamlid de verklaring afmaken. Laat de vraag bezinken en geef dan je bijdrage. Eénentwintig… tweeëntwintig… reageer. Het laat zien dat je luistert. Het toont je empathie. Het toont begrip voor zowel gevoelens als informatie.

Luisteren en empathie zijn basisvoorwaarden van goede communicatie en voor goed presterende teams. Als je wilt dat dingen beter werken, houd dan af en toe even je mond… gedurende 2 seconden. Tijdens Noblahblah-trainingen komt ook deze beproefde techniek aan bod.

En hier is een bonus: volgens Lifehacker vergroot je zelfs je charisma! Lees er hier meer over.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on xing
XING
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print