“Wees altijd de leerling van jezelf. “
“Wees altijd de leerling van jezelf. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe meer je jezelf begrijpt en verder kunt ontwikkelen om uiteindelijk de beste versie van jezelf te zijn en je fijnste leven te leven …”
Wat is jouw persoonlijk verhaal?
Ik wilde als kind zijnde altijd naar de hotelschool, maar het leven wees me een andere kant uit. Ik ging Nederlands studeren aan de lerarenopleiding in Tilburg. Nederlands was wel mijn slechtste vak op de havo maar ik vond werkstukken maken en opstellen schrijven ondanks dat altijd heerlijk op te doen. Het bleek een fantastische keuze. Al die verschillende schrijfvakken, film en literatuur, storytelling … ik besefte dat dit mijn ding was en wist ook al in dat eerste jaar hoe ik dit verder zou gaan oppakken.
Ik wist namelijk dat ik geen leraar zou worden, wel alles over schrijven zou leren wat er te leren was. Ik zou de eerste jaren na mijn afstuderen gevarieerde ervaring op gaan doen op het gebied van schrijven en dan als freelance tekstschrijver mijn bedrijf starten. En zo liep het ook.
Ik startte na mijn afstuderen met het schrijven van teksten voor jingles en commercials, ik schreef handleidingen, werkte als contentmanager en corrigeerde teksten bij een grote uitgeverij. In 2005 kreeg ik de kans te gaan schrijven voor een gloednieuw supermarktmagazine, de Echt Genieten van Jan Linders. Dat was het moment dat ik als freelancer mijn eigen bedrijf kon starten: Tekstgericht.
Niet het meest logische moment, ik was namelijk ook zwanger van mijn dochter. Maar ik voelde dat het moment waar ik op wachtte gekomen was.
Blindelings op mijn intuïtie vertrouwen
Dat is eigenlijk wel de rode draad door mijn leven.
Voelen. Mijn intuïtie volgen en leren van wat er ontstaat en gebeurt. Inmiddels vertrouw ik er blindelings op.
Ik neem beslissingen op basis van wat ik te leren heb en wat mijn intuïtie zegt. Dat leidde me uiteindelijk ook naar mijn missie, namelijk het empoweren van (ondernemende) vrouwen, als schrijfcoach, contentstrateeg en uitgever.
Wie zijn jouw rolmodellen?
Oprah Winfrey, die zo enorm hard werkte aan zichzelf, haar gevoel van eigen waarde en wat zij betekent voor (vrouwen in) de wereld alsnog.
Maya Angelou, vanwege haar prachtige uitspraken.
Iris Apfel, vanwege haar unieke verschijning, persoonlijkheid en manier van in het leven staan.
Deel enkele van de belangrijke uitdagingen of doorbraken in je carrière die hebben geleid tot waar je nu bent
Passievolle ondernemers zetten mij aan
Ik ontdekte als tekstschrijver dat ik het schrijven van teksten voor juist de kleinere bedrijven veel leuker vond dan voor grotere bedrijven. Wanneer je werkt met kleinere bedrijven of zelfstandig ondernemers, zie je ogen sprankelen als ze het praten over hun producten of diensten.
Na een aantal jaar besloot ik het dan ook anders te gaan doen. Ik had letterlijk het gevoel dat ik deze switch moest maken. Ik volg continu mijn gevoel. Zo maak ik keuzes. Ik zou alleen nog werken met die kleinere ondernemers. En in plaats van dat ik teksten zou schrijven, wilde ik deze gepassioneerde ondernemers leren hoe zij zelf hun teksten konden schrijven. Vanuit die passie konden zij dat zelfs in mijn ogen beter doen dan ik.
Nu leer ik vrouwelijke ondernemers (onderdeel van mijn missie) hoe ze hun eigen inhoud kunnen creëren die oprecht van betekenis is, passend bij hun missie en het mooie werk dat zij doen. Ik help ze hun eigen verhalen te vertellen, hun eigen marketing te doen en hun bedrijf te laten groeien. Op deze manier help ik hen hun missie te leven en, zoals ik het beleef, de wereld mooier te maken. En daar op zichtbare wijze mee te stralen.
Groeien en mijn innerlijke critici onder ogen zien
Helaas, toen mijn dochter bijna drie jaar oud was, ben ik gescheiden. Het was een verdrietige periode.
Gelukkig komen er kansen op je pad – voor mij was het het schrijven van mijn eerste boekproject, de kunstbiografie van Teun Gijssen, een kunstschilder.
Ik had het bijna niet gedaan, want: wie dacht ik nu dat ik was en dat ik een boek zou kunnen schrijven? Dat stemmetje in je hoofd, je kent het vast wel. ‘Ik heb nog nooit een boek geschreven. Ik kan dat toch niet?’ Ik zat erover te malen, want ik wílde het wel, maar was zo bang dat het niet lukken zou … Tot een van mijn beste vrienden aan me vroeg: “En wat als je het doet en het lukt niet? Wat is dan het ergste dat kan gebeuren? Word je dan ziek of nog erger?” Dat maakte dat ik besloot het te gaan doen.
Het is een vraag die ik mezelf nog steeds even stel als ik die spannende, grotere projecten ga doen. Ook al geeft intuïtie en mijn gevoel de richting aan, soms komen die stemmen alsnog. Door mezelf deze vragen te stellen, krijg ik altijd dat laatste zetje dat ik nodig heb.
Ik schreef het boek. En daarna nog twee. Nummer vier is onderweg.
Leren van gedrag dat je tegenhoudt
In onze interviews praten we graag over ’12 gedragingen die je tegenhouden’ – die zijn onderzocht en gepubliceerd in het boek ‘How Women Rise’ van Sally Helgesen en Marshall Goldsmith. We vroegen Marianne of ze zich kon identificeren met een van deze 12 gedragingen die vrouwen ervan weerhouden vooruit te komen in hun carrière.
Het lastig vinden om je prestaties te laten zien
Tijdens mijn leven merkte ik bepaalde spanningsvelden op die allemaal om hetzelfde onderwerp draaiden. Ik moest echt leren ‘ontvangen’.
Dat werd in eerste instantie duidelijk met het kunnen ontvangen van complimenten. Mijn eerste businesscoach leerde me dat het delen van reviews voor je online marketing onwijs belangrijk is. Dus die moest ik op gaan vragen. Dat was wel een ding. Delen dat je goed bent in wat je doet … dat doe je toch niet? Ik had wat te leren. Ik ben de reviews op gaan vragen en ben gaan delen wat er werd gezegd, maar de complimenten ook echt binnen laten komen, dus ontvangen? Dat deed ik niet.
Dat speelde op meer vlakken in mijn leven. Onder andere het verdienen van geld.
Ik ontdekte later dat dit te maken had met het feit dat ik mezelf niet heel waardevol vond. Heel lastig als je self supporting wil zijn. Het ontvangen van geld – direct gerelateerd aan het bepalen van mijn tarief was een ding. Wanneer ik een offerte moest maken, kon ik daar een hele dag buikpijn van hebben.
Ik heb hier heel veel innerlijk werk op gedaan. Waarom kon ik niet ontvangen? Waarom is dat zo lastig voor mij? De angel is eruit inmiddels. Ik weet wat er altijd heeft gespeeld en herken het als het toch weer de hoek omkijkt.
Ik weet dat ik niet de enige vrouw ben die dit heeft. Heel veel vrouwen vinden dit ontvangen best ‘een ding’. Ik ben oprecht van mening dat dit meer bij vrouwen speelt dan bij mannen. In mijn optiek hebben mannen een sterker gevoel van eigenwaarde. Of weten dat beter uit te dragen, uit te stralen.
Als vrouw maken we onszelf vaak kleiner. Niet gek, gezien onze geschiedenis. Wanneer vrouwen opstonden voor zichzelf en hun expertise, zijn ze op vreselijke manieren gestraft. (Helaas is het op sommige plekken nog steeds het geval.) Het kon je je leven kosten als je dat deed.
Dus een compliment doe je af met: ‘Ach, het is niets, graag gedaan. Het is goed zo … Nee hoor, dat krijg je van me cadeau.’ Dat was in ieder geval hoe ik dat deed.
We hebben hier als vrouw werk te doen. We hebben hier patronen te doorbreken, zodat de vrouwen in de generaties na ons geen angst hoeven te hebben als zij hun passie (en talenten) gaan volgen en daarmee bewust zichtbaar willen zijn.
Fouten blijven herkauwen
Ik kijk regelmatig terug om de stappen die ik heb gezet, te evalueren. Om ervan te leren, bij te sturen en bewust weer verder te gaan. Ik kon in mijn hoofd voorheen lang blijven piekeren over zaken die niet goed waren gegaan. Malen, malen, malen. Sinds ik onderneem ben ik hier stap voor stap anders mee omgegaan. Omdat dat malen energie wegneemt, die je gewoon nodig hebt.
Behalve dat ik zelf vrouwelijk ondernemers coach, laat ik mezelf ook graag coachen. Ik kies dan bewust voor vrouwen die meer ervaring hebben dan ik, die al een leven leven en ouder en wijzer zijn dan ik. Die zelf vergissingen hebben gemaakt. Van hen kan ik leren. Ik leer weer van wat zij hebben geleerd. Daardoor heb ik zeker veel mooie stappen kunnen zetten met mijn bedrijf en in mijn leven.
Minimaliseren
Waar ik ook heel goed in was, was mezelf minimaliseren in mijn praten. Sorry dat ik je dit moet vragen … Sorry dat ik je stoor. Sorry was een van mijn veelgebruikte woorden. Bijna tot op het level: sorry dat ik besta. (Zie hier weer de relatie met hoe waardevol ik mezelf vond.)
Dat ontdekte ik toen iemand tegen mij aanbotste terwijl ik stilstond voor de winkel waar ik net was geweest. Ik zei sorry tegen deze vrouw, terwijl zij doorliep of er niets gebeurde. Toen besefte ik: hee, dit is echt niet oké. Ik ben heel bewust geworden toen van mijn eigen woordgebruik. Echt, als je dit herkent: ga eens goed letten op je taalgebruik.
Als je jezelf in een moeilijke situatie bevindt, wat is dan jouw go-to-vaardigheid?
Wanneer ik nu in een moeilijke situatie zit, dan ga ik meteen naar mijn gevoel. Als het kan, neem ik fysiek afstand. Ik ga naar buiten, wandelen of laat het een nacht betijen. Zo weet ik goed wat ik voel. En ik schrijf. Natuurlijk schrijf ik.
Door uit de situatie te stappen geef je jezelf de kans om erboven uit te stijgen en wat er speelt vanuit een ander perspectief te bekijken. Dat doet schrijven ook.
Zit je zelf in een lastige situatie dan zeg ik ook altijd, ga schrijven. Schrijf je hoofd leeg. En als je denkt dat je klaar bent, zet dan geen punt maar een komma. Schrijf door. Tot die tijd sprak je hoofd. En maakte je ruimte voor intuïtie vrij. Je intuïtie komt na die komma aan bod. Hoe meer je dit traint, hoe makkelijker het wordt. (De beste tip hiervoor is; ga schrijven, elke dag!)
Vind je personal branding belangrijk voor professionele vrouwen?
Zeker. Personal branding helpt je zelfvetrtrouwen te vergroten, dat jou ook weer op profesisoneel vlak helpt.
Zie het als je morele kompas. Het geeft je normen en waarden weer. Je ‘standards’, je missie, waar jij passie bij voelt, wat je blij maakt. Het is belangrijk dit te ontdekken over en te weten van jezelf.
Zo kun je onderscheiden of dat wat je doet bijdraagt aan wat jij in dit leven wil betekenen. Je kent de uitdrukking wel: zorg dat je een eigen plan hebt, anders word je onderdeel van andermans plan.
Een personal brand zie ik als een eigen kompas, dat je hierbij helpt. Het helpt je koers te houden en je grenzen goed in de gaten te houden.
Welk advies zou je andere professionele vrouwen geven die willen schitteren in hun carrière?
Zie alles als een kans om te leren. Wees de leerling van jezelf. Als je iets wordt gevraagd en je voelt weerstand, vraag jezelf af waarom dat er is. Waar komt dat vandaan? Wat heb ik hier te leren? Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je je gevoel kunt volgen. Je weet waar je naartoe wil. Je gevoel helpt je hierbij. Zo ontwikkel je jezelf verder. Door steeds de vraag te stellen: wat heb ik hier te leren? En zeker als je die vraag meeneemt in je journal, komt het antwoord daar vanzelf naar boven. Als je maar die komma zet.
Meer weten over Marianne?
Kijk op Tekstgericht, Boek van Betekenis, of 365 Geluk.
Foto credits: Jessica van Duren.