Mijn remedie tegen spreekangst!

Een black out. Kritische vragen. Boe-geroep. Wees gerust, deze dingen maakte ik niet allemaal écht mee. Maar deze dingen liet ik ‘vroeger’ wel door mijn hoofd spoken. En al die dingen voelde ik dus wel écht in mijn lijf. Zenuwen, klamme handjes, een gespannen gevoel. Maar hoe kan dit, als ik het niet écht meemaakte?

Het blijkt dat ons brein het verschil niet kent tussen de échte werkelijkheid en de gecreeerde werkelijkheid.

Je lichaam reageert op eenzelfde manier. En dat is interessant! Want dit fenomeen kan dus ook op een positieve manier voor ons werken. Top!

En werkt dit echt? Nou ja, het lijkt er wel op! Bijvoorbeeld: uit onderzoek van de Australische psycholoog Alain Richardson blijkt dat visualisaties je zelfvertrouwen kunnen boosten. Hij verdeelde een groep basketballers in drie kleinere groepen. De eerste groep liet hij 20 minuten per dag trainen, de tweede groep liet hij visualisatie oefeningen doen en de derde groep deed niets. Na afloop bleek de visualisatie groep maar een kleine achterstand te hebben op de groep die elke dag trainde.

Maar wat betekent zo’n uitkomst van een onderzoek? In ieder geval dat niet vluchtig, maar heel geconcentreerd vormgeven aan je gedachten een bizar sterke uitwerking heeft op wat er zich in lichaam afspeelt. Dat is ook de reden waarom niet alleen sporters, maar ook muzikanten, chirurgen en mensen aan de top in het bedrijfsleven visualiseren om hun prestaties te verbeteren. Mentale krachtoefeningen stimuleren het sympathisch zenuwstelsel. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat vooral stimulerend en regulerend werkt op activiteit en prestatie.
 

En nu wil jij natuurlijk graag enkele tips? Alsjeblieft!

  1. Ontspan, wanneer je gestrest bent is er al helemaal geen ruimte voor een heldere visualisatie.
  2. Zorg dat je je visualisatie geassocieerd doet (vanuit jezelf) maar ook gedissocieerd (vanuit de helicopterview) doet.
  3. Pas VAK toe. Dat wil zeggen maak het visueel (wat zie je), auditief (wat hoor je) en kinesthetisch (wat voel je). Zorg voor zoveel mogelijk details en voel welke emotie het je zal geven.


Hoe vaak heb ik op de Tedx-stip gestaan? Honderden keren! Iedere avond als ik in bed lag, ging ik mijn Tedx-talk visualiseren. Hoe ik naar het podium liep, hoe ik ging staan, hoe ik mijn verhaal deed en waar ik het meest van genoot? Het applaus natuurlijk 😉 Ik visualiseerde een geweldige talk, zonder zenuwen en mét verbinding en zelfvertrouwen. Iedere keer weer. Heeft het geholpen? Dat kan ik natuurlijk niet zeggen. Maar ik denk van wel. Het voelde namelijk een soort van vertrouwd toen ik op dat grote podium stond. En dat voelde heerlijk!

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print