Nostalgie en nieuwheid werken altijd

In een speelgoedwinkel in Wenen maakte een 7-jarig jochie een verkeerde keuze. Lang had hij daar spijt van. Totdat hij 43 jaar later zijn jeugdfavoriet in volwassener formaat in handen kreeg. Een stuk prijziger, dat wel. Nostalgie en nieuwheid, dat werkt altijd.

Op vakantie in de stad van het fameuze Riesenrad in 1979 mochten mijn zusje en ik iets uitzoeken in een speelgoedwinkel. Toen al gek op auto’s en sciencefiction, koos ik voor een brandweerrode sportwagen met opwindmotor. 

Blij liep ik naar buiten, sloeg de hoek om, wierp een blik door de tweede etalageruit en daar stond-ie: de 928 Galaxy Explorer. Het grootste ruimteschip uit de net gelanceerde LEGO Space vloot. Ik had in de winkel kennelijk niet goed rondgekeken.

Mijn droomset. Ook nog in de aanbieding, goedkoper dan in Nederland. “NEU! LEGO Raumschiffe: Abenteuer im Weltraum”. Of zoiets. Nieuwheid.

“Tuurlijk, je mag je auto ruilen,” zei mijn vader, “als je het zelf probeert te vragen. Ik sta achter je en help je met het Duits.” Mijn gedachten tolden. “Ik houd deze wel”, zei ik kleintjes.

Thuis had ik spijt. Helemaal toen dat signaalkleurige plastieken onding een wiel verloor en de aandrijving de geest gaf. Voor garantie rijd je niet effe naar Oostenrijk. Uiteindelijk vervaagde de 928 in de roerigheid van mijn puberbrein.

Don Draper zei het al in het briljante Mad Men: geen mens kan de verlokkingen van nostalgie en nieuwheid weerstaan. Google “don draper carousel pitch” maar eens.

Bij LEGO snappen ze dat, zeker in het meer recente deel van hun 90-jarige bestaan. Niet voor niets is het de meest succesvolle speelgoedfabrikant aller tijden. En een van de meest waardevolle merken ter wereld.

Toen mijn oudste dochter nog een baby was, kocht ik op eBay een gebruikte 928-set. Jeugdhelden stellen meestal teleur als je ze ontmoet, zegt men. Zo ook hier. Ik kocht, bouwde en verkocht. Maar toch… Nostalgie.

Ik telde de dagen af sinds de aankondiging van de grote-mensen-jubileum-editie van de LL928. En nu is-ie binnen, set 10497 (het nummer is een verwijzing naar de Amerikaanse variant van de 928). Op alle fronten herkenbaar, in alle facetten mooier en beter. Met als verborgen verrassing dat je er ook nog upgraded versies van de zusterschepen 924 en 918 mee kunt maken. Nieuwheid.

Als je me zoekt, ik ben aan het bouwen. Even aan het genieten in een bubbel van nostalgie en nieuwheid. En daarna help ik je graag met strategie, corporate storytelling en presenteren en pitchen met meer impact.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print