Passion, Purpose & Power: ken je waarom

De vakanties zijn over. Fijn, zo’n hot reboot. Je ziet het weer helder voor je: hoe dingen waren en hoe ze spoedig zullen zijn. Jij met een AAA+ upgrade.

Alles wat je doet is doordrenkt met je nieuwe kracht, met zwier: de manier waarop je je broek aantrekt, de manier waarop je je tanden poetst, de manier waarop je je werkschema organiseert.

*   *   *

En dan stoot een van je kinderen een vol glas ranja van het aanrecht. De hond banjert door de plakkerige scherven en gaat ervandoor met een van die nieuwe sneakers. Je voelt een tijdelijke steek van oude frustratie, maar je veert mee, hervindt je evenwicht en beheerst de situatie.

Vervolgens besef je dat de auto bijna te laat is voor de grote-beurt-met-APK. Een flits van ergernis en schaamte, maar je voelt dat je nieuwe kracht het wegspoelt, slechts een schaafwondje op het been van een instant helende superheld.

Maar dan, een diepere steek: een flits van scepsis in de ogen van je geliefde. Een blik die zegt: “Dus vanaf nu zal het anders zijn, hè? Nou, ik heb dit allemaal eerder gezien. We weten allebei dat dingen nooit zullen veranderen, maar ga je gang en geniet maar even van je veranderfantasietje.”

Je wilt schreeuwen: “Zie je het dan niet? DIT IS NOG STEEDS ONS JAAR!”

Maar zelfs als je deze woorden denkt, voel je jezelf wegglijden van de bergpiek die je dacht te hebben bereikt. Daar, voor je ogen, wordt je nieuwe levensvisie teruggesleurd en verslonden door het oude.

*   *   *

En zoiets gebeurt niet een keer. Maar vele malen, in vele kleine dingen. Alsof die transformatie waar je zo hard je best voor doet, gewoon niet mag gebeuren. Is jouw vernieuwing dan alleen maar schone schijn?

Elke keer dat je geschokt en onthutst wordt teruggetrokken naar je oude realiteit…

Elke keer dat het bungee-elastiek van de zichzelf waarmakende voorspelling terugknalt…

Elke keer dat je opkijkt, hijgend in de modder onderaan de berg der aspiraties liggend…

…raak je in de verleiding om te denken dat je ware plek misschien toch met je voeten in de klei is. Meedeinen met de golven van gewoonte en gewoonheid. En de vlam van je ambitie dooft beetje bij beetje. Het eelt rond je hart krijgt weer een laagje.

Maar besef dit:

Dat gevoel van afglijden is geen bewijs van mislukking, geen op-je-plek-zetter. Het zegt vooral dat reflecteren confronterend is. Dat het lastig is om verandering te verankeren. Dat “flow” vaak sneller gaat dan komt. Dat helden tegenslagen overwinnen. Dat je moet bouwen op een fundament.

En nu komt de brug naar passion, purpose en power.

Waarvan word je écht blij of krijg je een enorme kick? Waardoor voel je je onoverwinnelijk? Waarmee en hoe help je anderen graag? Als je geen geld hoefde te verdienen, waaraan zou je je tijd besteden? Dit geeft inzicht in het element passion, de brandstof om in beweging te blijven.

Dit mentale vuur is cruciaal voor je identiteit en je evolutie.

Waar sta je voor? Wat vind je belangrijk? Waar geloof je in? Welke idealen streef je na? Wat wil je de wereld geven? Welke impact gaat dat hebben? Waarom is dat zo typisch jóú?

Dit geeft inzicht in je purpose; het koppelt jouw essentie aan iets dat groter is dan jij.

In de tussentijd gaan leven en werken gewoon door. Wat gebeurt, gebeurt. Actie kost energie maar geeft ook energie. Dus gebruik wat er gebeurt als inspiratie (bijkomend voordeel: het verlaagt je frustratie). Waar ben je extreem goed in (en dat vinden anderen ook)? Wat is jouw eigen manier van dingen aanpakken? Waar heb je een hekel aan? Wat zou je meer of minder willen doen?
Beleef bewust: doe wat je doet, en beschouw wat je doet. Zie wat effect heeft, vind uit waarom. Zo ontdek je jouw unieke kwaliteiten en stijl. En neem vervolgens de tijd om het op te schrijven (want dat is ook actie, zeker in dit tijdperk der schaarse aandacht).

De moraal van dit verhaal

Dit alles vormt de input voor je Golden Circle: een kernachtige beschrijving van jouw waarom, hoe en wat. Hiermee geef je power aan je passion en purpose.

Dus: versterk je concept van transformatie met de daden van transformatie. Met andere woorden:

  1. Begin met het waarom: ontwikkel je Golden Circle. Wij helpen je graag.
  2. Gebruik je Golden Circle als baken voor je heldendaden – de dingen die je doet die anderen betekenisvol vinden en die van jou een beter mens maken.
  3. Communiceer: geef ons verhalen van die wij allen kunnen vertellen.

Tenslotte: ik heb deze blogpost bewust een injectie met dramatiek en romantiek gegeven. Wat vind je ervan? 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print