PowerPoint, hoe dan wel?

In mijn vorige blog uitte ik (zachtgezegd) mijn lichte ongenoegen over het misbruik van PowerPoint in onze hedendaagse presentaties. Ook wel ‘Death by PowerPoint’ genoemd. Ik beloofde dat ik met tips zou komen over hoe PowerPoint wél te gebruiken. Bij deze. Alstublieft, graag gedaan.

 1. PowerPoint is niet, ik herhaal, niet het startpunt van het maken van je presentatie. Eerst maak je een raamwerk van je verhaal. Is je verhaal helder? Open dan pas PowerPoint.
   
 2. Maak enkel sheets van de sub-onderwerpen die verduidelijking nodig hebben. Dus niet zomaar voor de vulling (‘want dit is zo’n leuk plaatje!’) of voor je eigen schijnveiligheid (als jij bang bent om de draad kwijt te raken, dan moet je een steviger raamwerk maken).
   
 3. Kies per sub-onderwerp hoe je invulling aan de slide geeft. Dat kan een woord zijn, een foto, een tabel etc.
   
 4. Gebruik weinig/geen tekst op je slides. Dit houdt je publiek bij jouw verhaal. Mensen kunnen namelijk niet luisteren en lezen tegelijk.
   
 5. Zorg voor afwisseling in je slides. Dat zorgt voor dynamiek in je presentatie waardoor deze beter wordt onthouden.
   
 6. Zorg voor congruentie zodat je presentatie één geheel blijft.
   
 7. En de allerbelangrijkste: laat sheets verrassend zijn! Hak eens een tabel doormidden waarbij je de verrassende wending pas prijsgeeft in een volgende slide. Of zet een indringend woord in grote kapitalen op een witte slide om de urgentie van een bepaald onderwerp te benadrukken. Of maak je verhaal eens wat persoonlijker door het toevoegen van een anekdote die past in de context van je verhaal en voeg een toepasselijke foto van jezelf toe.

Mogelijkheden te over maar onthoud: ‘less is more!’ Ook met goeie slides kun je té fanatiek zijn.
 

Vragen, opmerkingen? Wat is jouw ervaring met PowerPoint? Laat het ons weten in de reacties!

Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van een workshop ‘Maak een perfecte presentatie’ en een bijbehorende (gratis) checklist. Op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief onder aan deze pagina.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print