Storytelling: 15 onmisbare tips voor een verhaal met impact

De jacht eindigde met de prooi die uitgeput en bloedend uit vele wonden ter aarde stortte. De oermensen, in hun cirkel van omsingeling, hieven een triomfantelijk gehuil aan. Ondanks de zware lading en de vermoeide spieren van de lange ren verliep de terugtocht snel. En bij het kampvuur, tussen mondenvol vers vlees, kwamen de verhalen. Over gevaar, strijd, vruchtbaarheid, dood, leven, dieren, mensen en goden. Dat wat belangrijk was, werd voor eeuwig gegrift op en in steen, zodat zij die na hen kwamen rusten in de grotten, het zouden weten.

Deze primitieve vorm van storytelling dateert van zo’n 35.000 jaar geleden. Inmiddels doen we al een paar duizend jaar niet meer aan rotstekenen (tenzij je graffiti op gebouwen en andere objecten meetelt).
 

Verhalen zijn metaforen des levens

Verhalen vertellen zit in onze genen. Communicatie is intrinsiek aan het menszijn, en storytelling is een wezenlijk onderdeel van ons communiceren. Sterker nog, verhalen hebben bijgedragen aan het overleven en de evolutie van de menselijke soort.

Wij onderscheiden ons van de dieren door zelfbewustzijn, intellect en verbeeldingskracht. We kunnen onszelf beschouwen, beredeneren, fantaseren en uitdrukken. We creëren kennis, kunde, kunst en technologie, en bouwen daarop voort. (En zullen ooit integreren met onze creaties, vermoed ik. Maar dat is een heel ander verhaal; laten we daarover eens bomen onder het genot van een borrel.)

Verhalen zijn essentieel hierbij. Verhalen zijn informatie met een ziel. Een goed verhaal levert “gedenkwaarde”. Vermaak, emotie, informatie, inspiratie, een wijze les. Bestemming en reis; verandering en doel. Het concept is mettertijd niet veranderd, de middelen van expressie uiteraard wel. Van onze taalbeheersing tot internet, games of virtual reality.

Er is veel te vertellen over verhalen vertellen. Al helemaal als het gaat over verhalen in presentaties. Ik help je graag met het ontwikkelen van je storytelling-competenties. In de tussentijd…
 

Tips voor (zakelijke) verhalen met meer impact:

 1. Droom groot en deel je dromen.
 2. Draag geloof, visie en waardepropositie van jouw (persoonlijke) merk uit.
 3. Ben authentiek; ben jezelf (het is niet voor niets een cliché).
 4. Gebruik verhalen om te verbinden, informeren, verlichten en inspireren.
 5. Werk met de reis van de held: een personage dat tegenslagen overwint.
 6. Verdeel een verhaal in 3 aktes.
 7. Kies je woorden zorgvuldig; respecteer publiek en situatie.
 8. Maak verhalen >60% van je presentaties.
 9. Illustreer en verrijk verhalen audiovisueel.
 10. Substantieer met metaforen, voorbeelden en relevante details.
 11. Geef je beste verhalenvertellers de ruimte en het podium.
 12. Moedig teamleden (en klanten) aan om heldhaftig te zijn.
 13. Benut iedere kans om je presentatie- en vertelkracht te vergroten.
 14. Hergebruik/herschrijf je verhalen en ontwikkel vervolgen.
 15. Overtref verwachtingen; beter dan goed is groots.

 

Aan de slag met storytelling? Volg een van onze trainingen!

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print