Uitschrijven ja, of nee?

“Maarre Kim… alles leuk en wel wat je zegt, maar ik schrijf mijn presentaties nooit uit hoor. Ik ben veel beter als ik alles gewoon een beetje in mijn hoofd voorbereid. Misschien met een PowerPoint erbij. Maar uitschrijven? Nee, dat is niks voor mij.”

Oke, zoals wel vaker heb ik iemand tegenover me die aangeeft zijn of haar presentaties niet op papier voor te bereiden en alles het liefste ter plekke uit het hoofd wil doen. Mijn reactie? “Nou top! Het is heel fijn als je dit kunt. Het bespaart je veel bloed, zweet en tranen. Maar mag ik je nog 2 vragen stellen? Bén je dan inderdaad veel beter, zoals jij zegt, of vóel je je beter?”

En meestal zie ik mensen dan denken en twijfelen. Want vaak tref ik dan een raak punt. En dan de volgende vraag.

“Een goede presentatie heeft altijd een doel. Je wil namelijk dat mensen na jouw presentatie iets doen, iets laten of iets nooit meer vergeten. Nietwaar? Dit vraagt wat van je presentatie. Dit vraagt:

  • Een opening die binding creëert en vertrouwen wekt.
  • Een inleiding die context schets en urgentie opwekt.
  • Een kernboodschap die kristalhelder is.
  • Een ondersteunende argumentatie die iedereen overtuigt.
  • En een call to action die mensen écht activeert om iets te gaan doen, te laten of nooit meer  vergeten.

Eens?”

“Eens.” En meestal hoef ik dan de vervolgvraag niet eens meer te stellen.

Lieve mensen, een goede presentatie vraagt voorbereiding. Zie het maar als een cabaretier. Die doet z’n voorbereiding ook niet in de auto op weg naar het theater toch? Ook hij schrijft, schrapt, schaaft bij, toetst en oefent. En alleen zo kom je tot een geweldig resultaat wat mensen écht blij maakt.

En weet je wat het geweldige is? Als je bereid bent om hier de nodige effort in te steken? Om te leren hoe jij goeie presentaties bouwt? Dan steek je al gauw met je hoofd boven het maaiveld uit. En echt, iedereen zal je dankbaar zijn dat jij wél iets interessants en onderhoudends te vertellen hebt! En ps: voor jezelf is het ook veel leuker.

Wil je dat wij ook met jou aan de slag gaan? Schrijf je dan in voor onze gratis inspiratiesessie of voor een van de trainingen tijdens onze trainingsweek. Klik hier voor meer informatie!

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print