Meteen hadden we een klik, Arthur en ik. Dit rijmt ook nog, en dat is bewust. Want rijmen betekent ook dat iets klopt, dat het overeenstemt. Symbolisch voor deze samenwerking: het klopte en het werkte. Het was écht en oprecht. Dat voelde het publiek in het Canon-auditorium ook. En dan valt een schoonheidsfoutje helemaal niet op.
Ik mocht Arthur de Ruiter, directeur van AMI, fabrikant van aluminium bouwbeslag, coachen bij het voorbereiden van zijn pitch voor de nominatiebijeenkomst van de Lodewijk van der Grinten Prijs.
Arthur sluit zijn mails, appjes en andere correspondentie altijd af met “Met AMIcale groet, Arthur”. Als-ie ergens over aan gaat, geeft het hem “kiepevel”. En als hij bij AMI rondloopt, groet hij iedereen, neemt altijd de tijd voor contact. Menselijkheid en duurzaamheid gaan hand in hand, was de kernboodschap van zijn pitch. En zoals ik hem nu ken, leeft hij dit als ondernemer, als leider en als persoon. Zulke authenticiteit inspireert me.
Hier heb ik drie inzichten voor je, die ongetwijfeld van pas komen bij jouw pitch, spreekbeurt of presentatie:
Wie is je doelgroep en wat wil je bereiken?
Doel van deze pitch was is dat Arthur zich binnen 3 minuten krachtig profileerde. Wie ben ik? Waarom doe ik wat ik doe? Wat maakt mij en mijn onderneming onderscheidend? Kortom, hij moest ervoor zorgen dat het publiek én de jury hem en zijn bedrijf waarnamen als sympathiek en competent. Zo nam hij zijn toehoorders bij de hand, op weg naar het hem gunnen van de prijs.
Voorbereiding vergroot je succeskans.
Arthur is wel gewend om te spreken, als leidinggevende, als merkambassadeur en als prins carnaval. Maar het is een uitzondering dat iemand voor de vuist weg een briljante pitch geeft. Hoe dan ook is een effectieve pitch een gevolg van conceptualiseren, uitwerken, bijschaven en oefenen voor de spiegel, de coach, de camera. En ter plekke had Arthur zich vertrouwd gemaakt met de omgeving, het podium en de moderator.
Maak verbinding en vertel een verhaal.
Arthur houdt van een goed gesprek, van een mooi verhaal. Hij is een natuurlijke relatiebouwer. Ik hoefde hem niet uit te leggen hoe belangrijk storytelling is. Zowel de vorm als de inhoud van zijn pitch zijn opgebouwd rondom beproefde technieken en principes. Bijvoorbeeld:
- Een goede opkomst volgens 4S: Stappen – Staan – Stilte – Spreken
- Een pakkende opening met interactie, om zijn publiek te betrekken en nog nieuwsgieriger te maken
- Een heldere kernboodschap
- Onderbouwing via de “magie van drie” argumenten
- Een rond einde dat samenvat, aansluit bij het begin en oproept tot actie
En toen was het verhaaltje uit. Hij zette een punt en zweeg. Het publiek reageerde enthousiast. En Arthur genoot.
Iedereen die voor een publiek spreekt is een held(in). Diep van binnen voelen we dat allemaal zo. En dat levert welgemeend applaus op. En misschien ook wel de Lodewijk van der Grinten Prijs.