“Dus… doe je mee?”, vroeg Bart Verlegh me op een lentedag in 2014.

We reden terug van een bespreking bij een zakenrelatie, want we werkten samen aan een project rondom merkbouw en marketingstrategie. Bart kan heel overtuigend zijn, maar deze keer hoefde dat niet. Want het ging om TEDx, de lokale variant van TED!

Er was natuurlijk maar één antwoord mogelijk.

En zo ging ik mee op jacht naar sprekers. En vlochten we het programma van TEDxVenlo in elkaar. En zette een team toegewijde vrijwilligers een legendarisch evenement neer. En de rest is geschiedenis.

Ik had mijn fluitende en krakende analoge modem net de deur uitgedaan ten gunste van een snellere internetverbinding, toen ik bij toeval (of toch niet?) stuitte op TED. Het platform was er al even, maar begon mee te liften op de groei van het web. Later kwamen de video’s van de TED talks online. En daarmee spoelden golven van inspiratie aan op de stranden van ontvankelijke geesten.

Geesten zoals de mijne.

Ik moet je iets bekennen. Ik ben verslaafd.

Verslaafd aan een drug die niet vernietigt maar creëert.

Ik ben een inspiratiejunkie.

Inspiratie zet passie en ideeën in beweging. Heerlijk.

TED.com is een onuitputtelijke inspiratiebron. Toen Bart en ik ons ding deden bij de klant uit het begin van dit verhaal, baseerden we onze aanpak op een TED Talk. Wat mij betreft dé TED talk: “How great leaders inspire action” van Simon Sinek. De Golden Circle gebruik ik vaak, als mal voor een fundament, bij het ontwikkelen van een aanpak of het maken van communicatie.

Op 18 maart 2016 mocht ik Simon Sinek de hand schudden na zijn presentatie over leiderschap in Zwolle. Simon maakte diepe indruk op iedereen in de zaal. Op het podium leek hij levensgroot. Toen ik met hem sprak nadat hij zijn boek voor me signeerde, bleek hij kleiner dan mijn gemiddelde 1 meter 80. Maar dat charisma…

Simon bekende dat hij eigenlijk best introvert van aard is. Hij geniet van openbaar spreken maar is nog altijd gespannen, soms op het nerveuze af. Ken je dat? Dit lost hij als volgt op. Hij gaat fier rechtop staan, ademt diep en rustig, zegt tegen zichzelf “I’m excited… I’m excited. I’m excited!”. En stapt dan, vol focus en positieve energie, zijn publiek tegemoet. Het werkt, kan ik je vertellen.

Terug naar must-watch TED(x) talks

In het kader van spreken en schrijven… Deze talk van Simon Lancaster (hé, alweer een Simon) over de geheime taal van succesvolle mensen vind ik hilarisch en leerzaam. Kijk maar eens wat je ermee kunt.

Iets heel anders: een verhaal over menselijkheid. Een levensles van spierbundelacteur Dolph Lundgren, paradoxaal genoeg klein en kwetsbaar. Dat vind ik nou mooi.

Laat ik afsluiten met drie tips

Ja, 3. Niet 2. Niet 4. Drie. Zo werkt onze psyche.

  1. “People don’t buy what you do; they buy why you do it” – #SimonSays @simonsinek
  2. Inspiratie is overal om je heen. “Use the Force, Luke…” zegt Obi-wan Kenobi in Star Wars, en zeg ik nu tegen jou.
  3. Kijk niet alleen Netflix, lees ook eens een goed boek. Science fiction, science of fiction, het maakt niet uit. Tekst zonder plaatjes zet je brein in scheppingsmodus. Creativiteit door rust. Virtual reality in je hoofd. Jouw persoonlijke “God mode”. Geweldig toch?

En dan hoef je je idee alleen nog in een kick-ass presentatie te gieten…

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print