Waarom aandacht besteden aan teamcultuur loont

Je denkt misschien niet direct dat teamprestaties en teamtevredenheid direct worden beïnvloed door cultuur. Er wordt vaak gezegd” we hebben geen verschillende nationaliteiten in ons team, dus er spelen geen culturele verschillen”. Nou, dat doen ze wel!

Met name in West-Europa wordt het thema “cultuur” al snel geassocieerd met “nationaliteit”. Een recent artikel van Harvard Business Review suggereert dat de grootste culturele hiaten binnen, niet tussen landen bestaan. Waarom is dat zo? Laten we eens kijken welke aspecten van cultuur kunnen spelen binnen je team.

Anna, 23 jaar oud, typt op haar gemak snelle berichten naar haar teamleden via MS Teams. Ze deelt graag grappige GIF’s en gebruikt veel smileys. Ze is blij dat ze nu sneller kan communiceren en dat haar collega’s haar meteen kunnen bereiken – in ieder geval velen van hen. Voor haar is dit een voordeel van de pandemie.

Maria, 55 jaar oud, voelt zich elke avond uitgeput als ze haar laptop sluit, want sinds de pandemie uitbrak moet ze niet alleen haar mails en haar telefoon in de gaten houden, maar ook de privé chats die Anna en andere collega’s naar haar sturen via de nieuwe messenger software. Is dat een nieuw communicatiebeleid?

Michael, 35 jaar oud, vergeet vaak om in te loggenop de messenger-omgeving, wat het moeilijk maakt om hem te bereiken via telefoon of berichten. Wat is doorschakelen? Dat irriteert Anna en Maria enorm.
Ze denken dat Michael offline is en zijn werk niet goed doet. “Waarschijnlijk  gebruikt hij deze tijd om zich uit te leven met zijn hobby tuinieren”, denken Anna en Maria bij zichzelf.

Michael vraagt zich af waarom Anna en Maria soms subtiele opmerkingen maken over zijn prestaties en virtuele aanwezigheid. Dat roept onzekerheid bij hem op. Daarom doet hij liever zijn eigen ding. Hij communiceert bijvoorbeeld wel resultaten, maar alleen als ze klaar zijn.

Hij is zich ervan bewust dat het communiceren van tussentijdse resultaten aanpassingen of vertraging van projecten zou kunnen voorkomen, maar het team is het nooit eens geworden over wat hij kent als een
“feedbackcultuur”. Dus hij spreekt dit maar niet uit.

De laatste keer dat hij probeerde feedback te geven aan Paul uit Polen (42 jaar), snauwde Paul dat het niet aan hem was om kritiek te leveren. Hij zei dat het Julia’s (47 jaar) rol als manager was.

Een docent op de middelbare school zou hierover wellicht zeggen: “Onderstreep elk element met betrekking tot cultuur en bespreek het met je partner.”

Zijn er culturele hiaten? Ik denk van wel. Laten we een paar vragen stellen:

·        Hoe meng je generaties?

·        Hoe communiceer je met elkaar?

·        Hoe geef je elkaar feedback?

·        Hoe definieer je de rol van
leiderschap en hiërarchieën tussen culturen?

·        Hoe definieer en beheer je
elkaars verwachtingen?

Ja, nationaliteit voegt zeker een laag toe en maakt het nog complexer. Maar onthoud dat individuele definities, percepties en dus behoeften variëren. Neem niet aan, maar ga met elkaar in gesprek. Neem de tijd om te
definiëren wat woorden als feedback, leiderschap of timemanagement voor jou en jouw team betekenen. Je zult merken dat het een verschil kan maken.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print