Bela Evers

Senior Sustainability and Digital Transformation Consultant

“Je hebt je lot in eigen hand. Creëer kansen waar je gepassioneerd over bent en ga waar je energie is.”

“Je hebt je lot in eigen hand. Creëer kansen waar je gepassioneerd over bent en ga waar je energie is.”

 Wat is jouw persoonlijke verhaal? 

Mijn vroege rolmodellen waren vrij traditioneel. Mijn overgrootouders kwamen uit India, mijn ouders uit Afrika, en ik ben geboren en getogen in het Verenigd Koninkrijk. Traditioneel werden carrières in mijn familie niet zo belangrijk gevonden voor de vrouwen als voor de mannen. Ik, aan de andere kant, ben altijd een zeer vrije geest geweest met een sterke inslag van onafhankelijkheid. Na mijn B.A. in Economie ging ik naar de Universiteit van Stirling om mijn MBA in Marketing te halen. Daar heb ik echt geleerd om onafhankelijk te zijn en keuzes voor mezelf te maken.

Ik begon mijn carrière in marketing bij CWS Food Manufacturing en had volop kansen om te leren en te groeien. Daarna ben ik doorgegroeid naar verschillende interne functies bij Ford Motor Company. Ik vertrok daar om de wereld rond te reizen, waarna ik met mijn man naar Nederland verhuisde. De volgende 10 jaar werkte ik bij een softwarebedrijf in marketing-, communicatie- en brandingfuncties. Ik werd een echte carrière-persoon die om de twee jaar van baan veranderde. Elke keer kreeg ik een nieuw project en uitdaging als teamleider. Het werd een beetje een spel, waarbij het doel altijd was om naar het volgende niveau te komen.

Zo’n 12 jaar later had ik drie kinderen en kreeg ik het gevoel dat ik vastzat in dezelfde routine. Ik wilde uit die mal komen, een risico nemen, een nieuw avontuur aangaan. Dus besloot ik voor mezelf te gaan werken als consultant. Het was een mooie beslissing die me naar een hele nieuwe wereld van bedrijven leidde, werkend voor merken als Unilever, Shell, Danone, Adidas. Gedurende mijn professionele leven is een terugkerend thema het brengen van waarde voor bedrijven of start-ups die willen transformeren. Dat heeft mij voortdurend gevormd als persoon, omdat ik altijd mijn eigen transformatie wil ondernemen.

Nadat ik 52 was geworden, besloot ik aan mijn eigen levensveranderende avontuur te beginnen. Ik ging samen met drie andere vrouwen in het ‘Duchess of the Sea’-team om 3.000 mijl over de Atlantische Oceaan te roeien in de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Op 12 december 2020 vertrokken we om non-stop van de Canarische Eilanden naar Antigua te roeien om twee goede doelen, de Plastic Soup Foundation en ALS Neuromuscular Research, te steunen. Acht weken later kwamen we aan bij de finish, elk gevormd door onze reis naar het hart van de oceaan en onszelf.

Deel de belangrijke uitdagingen of doorbraken in je carrière die hebben geleid tot waar je nu bent

Leren om mezelf te promoten en meer gestructureerd te zijn als ondernemer
Als ondernemer leer je andere vaardigheden dan bij een bedrijf werken. Je leert netwerken en jezelf promoten. Ik heb echt genoten van dat aspect. Als ik naar netwerkevenementen ga, ben ik nieuwsgierig naar andere mensen en laat ik mijn netwerk organisch groeien. Het opbouwen van relaties is belangrijk zodat mensen contact met je kunnen opnemen en vice versa. Je moet niet bang zijn om jezelf te promoten of om dingen te vragen of zelfs maar iets terug te doen. Het is een soort onuitgesproken regel van netwerken. Ondernemer worden was voor mij een cruciaal moment dat romantisch en avontuurlijk klinkt, maar ook zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt. Ik heb echt geluk gehad om ervan te genieten. Ik heb veel geleerd, zoals meer gedisciplineerd worden en papierwerk afhandelen. Ik heb eigenlijk geleerd door te doen, maar het was een geweldige ervaring.

Waarde en respect zijn belangrijk voor mij
Ik ben een heel mensenmens en leef van de energie van teamsamenwerking. Er was een interim-project waarbij ik iemand meemaakte die geen bondgenoot of mensenmens was. Deze ‘alpha male’ manager kwam in de organisatie waar ik werkte en toonde geen respect. Hij leek beter te weten. Als ik geen respect voel in een relatie, dan is mijn loyaliteit weg. Mijn opdracht liep ten einde, dus ik besloot dat het een goed moment was om te vertrekken. Je kunt ertegen vechten of het laten gaan en ik besloot het los te laten. Als je niet de juiste energie hebt, zullen je effectiviteit en passie voor het werk eronder lijden.

Creëer een buffer voor jezelf
Ik stress niet als ik geen opdrachten heb…. Het is altijd van korte duur. Op de momenten dat ik geen werk had, heb ik altijd een buffer bewaard om van te leven en van het gezinsleven te genieten. Dat gaf me een gemoedsrust om me geen zorgen te maken. Met mijn roeiavontuur heb ik vooraf een buffer gemaakt om die lange periode dat ik weg was te creëren. Dit geeft je de beste balans tussen werk, plezier en gezinsleven die ik voor niets zou willen inruilen.

Leren van gedrag dat je tegenhoudt
In onze interviews praten we graag over “12 gedragingen die je tegenhouden” – die zijn onderzocht en gepubliceerd in het boek ‘How Women Rise’ van Sally Helgesen en Marshall Goldsmith. We vroegen Bela of ze zich kon identificeren met een van deze 12 gedragingen die vrouwen ervan weerhouden vooruit te komen in hun carrière.

Ziekte om te behagen
Ik denk dat ik altijd probeerde mensen te plezieren toen ik als werknemer voor een bedrijf werkte. Het is een heel vrouwelijk instinct. We hebben de neiging om veel te plezieren. Ik wilde uit die rol stappen toen ik ondernemer werd. Nu ben ik de ‘eigenaar’ van mijn eigen lot en heb ik echt de kracht om een verschil te maken. Nu behaag ik mijn klanten omdat ik mijn eigen merk ben en de directe beloning zie van het toevoegen van waarde voor de klant.

Je radar laten afleiden
In plaats van me te laten afleiden door mijn radar – mijn vermogen om veel dingen om me heen tegelijk op te merken – heb ik geleerd mijn radar in mijn voordeel te gebruiken. Ik zie het als zelfreflectie. Je moet echt zelfreflectie hebben en openstaan voor feedback, zodat je weet wat je sterke punten zijn, waar je passie ligt, waar je kunt groeien. Je leert deze dingen tijdens je carrière. Het gaat niet alleen om wat je doet in je carrière, het gaat ook om nadenken over wat je als persoon wilt doen. We hebben die retrospectieve momenten in het leven nodig.

Als jij je in een moeilijke situatie bevindt, wat is dan jouw go-to-vaardigheid?
Mijn go to skill is ‘de probleemoplosser’. Ik ben creatief en collegiaal. Ik breng iedereen aan de lijn en samen lossen we het op. Ik vind het geweldig als je als team het oplossen van problemen of ideeën kunt faciliteren. Ik doe dat graag. Een uitdaging is als een spel. Het helpt je om ‘out of the box’ te denken en samen met mensen heb je de kracht om dingen samen op te lossen.

Welk advies zou je andere professionele vrouwen geven die willen schitteren in hun carrière?
Ik denk dat zelfleiderschap een heel belangrijke houding is om te hebben. Denk heel goed na over wat je hebt bereikt en wat je uit het leven wilt halen. Neem beslissingen voor jezelf. Jij bent de enige die aan het eind van de dag je lot in handen heeft. Als je ondernemer, leider of iets anders wilt zijn, is het aan jou, maar wees je bewust van die beslissingen.

Ik heb zowel ondernemers als mensen zien werken voor bedrijven die erg gefrustreerd zijn. En ik heb mensen gezien die zich op hun gemak voelen in een rol en niet verder gaan. Als je verder wilt gaan en iets anders wilt doen, zoek het dan uit. Onderneem actie als je voelt dat je dat nodig hebt. Wees je vooral bewust van wat je wilt en doe het.

In je carrière kun je daar zitten en een vaste waarde worden in het bedrijf, en dat is oké als je het goed vindt. Of je kunt ervoor kiezen om iets anders te gaan doen, zoals freelancer worden of je horizon verbreden of op avontuur gaan. Of je kunt er, net als ik, voor kiezen om wat vrije tijd te nemen en over de oceaan te roeien.

Ik wil niet verstrikt raken in de ratrace. Dat doe ik door mijn zelfleiderschap. Ik neem beslissingen en neem het risico om dingen te doen. Het helpt als je niet bang bent voor wat er aan de andere kant is en leert die reis te maken, net zoals ik heb geleerd om ondernemer te zijn. Je leert loslaten, veerkracht opbouwen en genieten. Als je dat niet doet, zul je altijd dezelfde persoon zijn die je altijd was. Het hoeft niet transformationeel te zijn. Het heeft me wel geholpen om meer uit het leven en meer uit mijn carrière te halen. Dat is mijn rode draad.

Mijn hele leven stond in het teken van het nemen van beslissingen voor mezelf. Elke fase heeft verschillende momenten gekend. Ik was erg carrièregericht voor en tijdens de eerste jaren als moeder. Ik ging van de ratrace naar onafhankelijkheid. Nu wil ik het verschil maken in wat ik doe. Ik heb het gevoel dat als ik het verschil kan maken, ik dat moet doen. Het is in mijn eigen handen. Voor mij betekent dat dat ik opdrachten wil aannemen die echt doelgericht zijn, zoals duurzaamheid, welzijn of andere doelgerichte thema’s. Onze impact ligt in onze eigen handen.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print