Lidy Rutten

Parkmanager Ondernemend Venlo

“Als er iets misgaat, denken we dat alles voorbij is, terwijl het eigenlijk gewoon een nieuw begin is.”

“Als er iets misgaat, denken we dat alles voorbij is, terwijl het eigenlijk gewoon een nieuw begin is.”

 Wat is jouw persoonlijk verhaal?

Wat ik het meest geleerd heb is dat ook er wat er ook gebeurt dat ik daar sterker uitkom. Hoe doe je dat dan? Daar gaat mijn verhaal over. Na het lezen begrijp je waarom ik steeds weer opnieuw kon beginnen en op welke manier ik dat doe: ‘dít is het niet maar wat dan wel?’ Ik ben alles kwijtgeraakt maar ik heb mij telkens weer kunnen hervatten. Hoe? In mijn geval door nieuwe dromen uit te stippelen en nieuwe doelen te stellen.

Hoe is dit zo gekomen?

Ik ben opgegroeid in Lottum, hét rozendorp van Nederland. Een kleine, vooral naar elkaar beschermende gemeenschap, welke niet echt op de wereld georiënteerd was. Maar ik wilde als 18-jarige juist de wereld zien, nieuwe dingen ontdekken en mijn grenzen verleggen.

Ik volgde een HBO-opleiding Toerisme in Leiden maar doordat er in deze sector toen geen werk was ben ik bij DHL begonnen als telefoniste/receptioniste. Ik wilde persé werken en geen uitkering. En ik wilde ook niet terugkeren naar de wereld waarin ik was opgegroeid.

De volgende jaren heb ik mij bij DHL, met vallen en opstaan, opgewerkt tot leidinggevende. Wat heb ik daar geleerd? Dat ik resultaatgericht ben. Maar ik heb ook een persoonlijke valkuil ontdekt: moeite met ‘nee’ te zeggen uit angst om afgewezen te worden.

Dit zou een voedingsbodem voor een burn-out kunnen zijn maar dit is mij toen niet gebeurd.

Voortbouwen op mezelf
In de jaren erna kwam ‘het resultaatgericht zijn’ goed van pas. Een no-nonsens mentaliteit: ik werd onverwacht ontslagen dus terug naar start. Wat er gebeurde was een externe factor waar ik geen invloed op had, het enige wat ik had was MIJZELF.

Zo begon ik opnieuw: als 30-jarige werd ik secretaresse bij Centraal Beheer. Dit was de eerste stap richting project- en procesmanagement in de IT-wereld bij Achmea.

Daarnaast heb ik parttime, samen mijn partner, een bedrijf in autoruiten vanaf de grond af aan zelf opgebouwd. Hard werken maar de bedoeling was om een mooie toekomst op te bouwen en met vervroegd pensioen te gaan. Na 13 jaren was het zover: ik was 43 toen we naar Spanje vertrokken. Het idee om de wereld zien en dingen ontdekken…. Ik heb genoten van de andere cultuur, de taal, de mensen en omgangsvormen.

Maar het goede leven als pensionado was niet aan mij besteed. Ik was té jong en wilde nog werken. Mede daardoor heb ik verschillende projectmatige banen in de toeristische sector in Spanje, Nederland én Italië gehad. Hierbij hoorde bijvoorbeeld het schrijven van teksten voor diverse websites én de zomerbrochure van een touroperator. Ook heb ik de Dutch Diva’s Andalusië-netwerkgroep Málaga Oost opgezet. Daarnaast zette ik mij in om Nederlandstalige ondernemers in Spanje te helpen. Ik hou ervan om bedrijven te ondersteunen en netwerken op te bouwen en ik ben op mijn best als probleemoplosser voor dynamische, uitdagende zaken bij bedrijven. Tegenwoordig noemen we dat een crisismanager.

Resultaatgericht, een netwerker en verbinder. Daarnaast ontdekte ik dat ik best een vlotte pen heb.

Terug naar mijn afkomst
Om privé redenen ben ik in 2014 naar Nederland teruggegaan en ben op de plek terechtgekomen waar ik dacht nooit terug te keren. Ik heb hier mijn droombaan gevonden: Parkmanager voor 20 bedrijventerreinen van Ondernemend Venlo, een functie die mij op mijn lijf geschreven is. Tegenwoordig zet ik mij ook in voor Stichting Duurzame Bedrijventerreinen: er ligt een belangrijke taak voor ons allemaal in de toekomst.

Ik heb al drie keer mijn dromen en wensen mogen waarmaken! Ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert, dat ik anderen ermee kan helpen en dat ik (jonge) vrouwen in Limburg kan laten groeien in een wereld welke nog vaak door mannen gedomineerd wordt.

Heel graag wil ik mijn ervaring inbrengen om anderen te helpen: om hen zelfvertrouwen te vergroten, bewuster te maken van hun eigen kwaliteiten, vaardigheden en successen en hen te helpen om een positiever zelfbeeld te creëren. Pak de regie, besluit wat je wilt gaan doen en blijf altijd geloven in jezelf.

Deel enkele van de belangrijke uitdagingen of doorbraken in je carrière die hebben geleid tot waar je nu bent

De vooroordelen over vrouwen met een carrière is een uitdaging
In de samenleving zien we dat vrouwen van mijn leeftijd veelal in ondersteunende administratieve functies werken. Zo vonden mijn ouders een opleiding voor een meisje niet nodig. Er was dus geen stimulans maar ik ging tóch studeren én ging ik later naast mijn werk s’ avonds terug naar school. Ik volgde toen een beroepsgerichte HBO-opleiding.

Leer en leun op je sterke punten
Er zijn diverse doorbraken geweest in mijn leven; ik ben er sterker door geworden.

Ik heb geleerd om niet bang te zijn én voor mijzelf op te komen. Als ik iets écht wil durf ik in het diepe te springen. Hoezeer de spanning ook door mijn lichaam giert en heel mijn lichaam protesteert. Mijn valkuil is iets waar ik continue alert op moet zijn.

Ik kan een ander alleen adviseren: Let op jouw gevoel, wat vertelt dit jou? Luister naar je lichaam want dat gaat vóór jouw verstand uit.

Opnieuw beginnen als alleenstaande vrouw
In 2014 kwam ik vanuit Spanje terug naar Nederland met slechts twee koffers kleding en een schat aan ervaring. Ik heb letterlijk alles achterlaten, zelfs mijn lieve labrador! Dit was één van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb genomen.  Als je alles verloren hebt hoe kun je dan je leven weer opbouwen?

Ik was vergeten de boel goed af te ronden, vertrouwde op de gemaakte afspraken. Wat heb ik ervan geleerd: als het om zakelijke kant van het leven gaat, is vertrouwen goed maar controleren beter. Een harde les want ik heb jarenlang moeten procederen: ik probeer voortaan beter op te letten en op mijzelf te vertrouwen. Ik kom voor mijzelf op en ‘checken of het wel klopt ‘gebruik ik nog steeds in mijn werk.

Regelmatig stelde ik mezelf de vraag: ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren als je faalt?’ Dat hielp me om dingen in perspectief te zien. Leerpunt: deze vraag mag ik mij eerder in het proces stellen. En ik moet oppassen dat ik niet altijd met het resultaat bezig ben, ik moet ook stilstaan bij mezelf.

Leren van gedrag dat je tegenhoudt

In onze interviews praten we graag over “12 gedragingen die je tegenhouden” – die zijn onderzocht en gepubliceerd in het boek ‘How Women Rise’ van Sally Helgesen en Marshall Goldsmith. We vroegen Lidy of ze zich kon identificeren met een van deze 12 gedragingen die vrouwen ervan weerhouden vooruit te komen in hun carrière.

Perfectionisme
Het zat er al jong in door o.a. gezinsomstandigheden.

Ik realiseerde me dat ik perfectionistisch werd omdat het mij uitmaakte hoe anderen mij zagen. Vinden mensen mij of mijn werk wel goed genoeg? Ik ging steeds harder werken en probeerde om veel te bereiken omdat ik dacht dat het nodig was om goed, leuk een aardig gevonden te worden.

Ik heb geleerd dat het dus meer een vorm van onzekerheid is: het meer op een oordeel van een ander vertrouwen dan op mijn eigen gevoel. Dit ben ik nu: iemand met meer zelfvertrouwen. Als ik mijzelf goed en gelukkig voel kan ik beter met uitdagingen omgaan als nooit tevoren.

Pleasegedrag
Door mijn perfectionisme ontwikkelde ik pleasegedrag.

Behulpzaam, attent en bezorgd om anderen. Proberen de sfeer en harmonie goed te houden maar geen grenzen stellen en niet ‘nee’ kunnen zeggen. Aandacht vragen voor mijzelf deed ik nauwelijks.

Iemand die zich altijd inzet voor anderen. Het heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Maar het is ook mijn valkuil en hier moet ik alert op zijn: ik hoef mijzelf niet te verdedigen en ‘nee’ is ook een antwoord.

Ik kan nu genieten van het moment en kies voor mijzelf. Ik sta stil bij een prachtig uitzicht of gebaar waar ik anders voorbijgegaan zou zijn.

Als je je in een moeilijke situatie bevindt, wat is dan je go-to-vaardigheid?
Als er zich een moeilijk probleem voordoet ga in de regelstand en in de actie. Ik laat mij niet afleiden door een crisis: we gaan aan de slag! Een mooi voorbeeld hiervan is de overstroming van Maas in 2021. Het was donderdag 15 juli en tientallen ondernemingen op de bedrijventerreinen in Venlo dreigden ook onder water te lopen.

Doordat ik mij altijd inzet voor anderen heb ik een hele grote gunfactor. Ik heb gelijk iedereen in mijn netwerk gebeld om te overleggen. Tegen vrijdagochtend was er al een heel project op touw gezet om o.a. het havengebied te beschermen tegen de Maas. Binnen de kortste keren hadden we een nooddijk aangelegd! Ik heb dit alleen kunnen bereiken omdat ik zo’n uitgebreid netwerk van mensen heb opgebouwd die me vertrouwden.

Welk advies zou je andere professionele vrouwen geven die willen schitteren in hun carrière?
Wat ik allemaal over mijzelf heb ontdekt heb ik mede te danken aan professionele coaching.

Zoek een mentor op, eentje die er voor anderen wil zijn. Laat je stimuleren, prikkelen, blijf vooral lachen en ga op reis met wat jou inspireert en motiveert.

Wat ik andere vrouwen wil schenken is het sparren met elkaar: daar sta ik voor open. En dat als het niet meer gaat dat je met hulp van anderen kunt opstaan en er sterker uit kunt komen.

Waar ik nu sta gun ik iedereen.

 

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print