Stéphanie Chaillaud

People Development Manager bij Canon EMEA

Ik ben opgevoed om moedig te zijn en de uitdagingen die op mijn pad komen te omarmen als kansen.”

Ik ben opgevoed om moedig te zijn en de uitdagingen die op mijn pad komen te omarmen als kansen.”

 Wat is jouw persoonlijk verhaal? 

Mijn familie en mijn Franse cultuur hebben een sterke invloed gehad op wie ik ben en de keuzes die ik in het leven heb gemaakt. Ik ben geboren in Royan, Frankrijk en had zeer sterke vrouwelijke rolmodellen. Ik ben opgevoed om moedig te zijn en de uitdagingen die op mijn pad komen te omarmen als kansen. Deze vrouwen hebben me geleerd om hard te werken, hoge verwachtingen van jezelf te hebben en erg onafhankelijk te zijn. Hoe meer je studeert, hoe meer keuzes je zult hebben in het leven. Net zoals ik de wijsheid heb ontvangen die generaties vrouwen in mijn leven hebben doorgegeven, zal ik die blijven doorgeven aan mijn zoon en dochter.

Afkomstig uit Frankrijk ben ik opgevoed om een mening te vormen, die te uiten en voor mijn ideeën te vechten. Als je zegt ‘ik ben het er niet mee eens’, is dat het begin van een gesprek. Ik waardeer mensen die een andere mening hebben. Zo leren we van en groeien we met elkaar.

Ik heb een lange en bevredigende carrière gehad bij Océ Technologies, dat nu onderdeel is van Canon. In 2000 begon ik als Documentation Developer in R&D en werkte later in verschillende rollen als International Trainer. Mijn huidige functie is het leiden van het Sales Learning & Development Team voor Canon EMEA. We doen veel werk om mensen bewust te maken van hun sociale vooroordelen en om deze te veranderen.

Mensen zijn de rode draad geweest in mijn carrière. Mensen helpen bij het ontwikkelen en verbeteren van hun vaardigheden is wat mij elke dag motiveert. Wat is een betere beloning dan te zien hoe mensen meer zelfvertrouwen krijgen en steeds meer succes en persoonlijke prestaties laten zien.

Deel de belangrijke uitdagingen of doorbraken in je carrière die hebben geleid tot waar je nu bent

Verhuizen en bij een nieuw land horen
In 2006 verhuisde ik van mijn functie bij Océ Print Logic Technologies in Frankrijk naar Nederland om te werken voor het Océ International Training Centre (ITC). Alleen naar een nieuw land verhuizen is niet gemakkelijk, en veel van mijn vrienden dachten dat ik gek was om de stap te maken. Maar ik heb altijd mijn instinct gevolgd in mijn carrière. Ik leerde de taal en ontmoette mijn huidige partner drie maanden later. Deze ervaring heeft me veel geleerd over het begrijpen en overwinnen van culturele verschillen op de werkplek.

Ik vind het heel belangrijk om te strijden voor inclusie en diversiteit. De jongere generatie moet een verscheidenheid aan mensen zien – vrouwen, mensen van alle rassen en kansarme mensen – op alle niveaus van een organisatie. Telkens wanneer ik iets niet-inclusiefs hoor, zeg ik iets. Het is de eerste stap om mensen bewust te maken.

Vertraging bij het promoveren
In mijn carrière kostte het me meer tijd om manager te worden dan mijn mannelijke collega’s. Ik vertelde mijn toenmalige manager dat ik overwoog om naar een managementfunctie te gaan, en hij zei dat er een mogelijkheid was. Uiteindelijk kreeg ik niet de kans om te solliciteren, omdat mij werd verteld dat de beslissing al genomen was. Eerst dacht ik dat het kwam omdat ik niet goed genoeg was. Later realiseerde ik me dat dit gewoon de manier is waarop dingen werken in grote organisaties. Ik heb geleerd mijn gevechten te kiezen. Dus ik was geduldig en de volgende keer was ik de eerste keuze voor de functie en er helemaal klaar voor.

Leren van gedrag dat je tegenhoudt
In onze interviews praten we graag over ’12 gedragingen die je tegenhouden’ – die zijn onderzocht en gepubliceerd in het boek ‘How Women Rise’ van Sally Helgesen en Marshall Goldsmith. We vroegen Stéphanie of ze zich kon identificeren met een van deze 12 gedragingen die vrouwen ervan weerhouden vooruit te komen in hun carrière.

Te veel: te veel emotie, te veel woorden en te veel onthulling
Soms ben ik te direct. Je ziet alles op mijn gezicht. Ik ben ook nogal een gepassioneerd persoon en dat kan sommige mensen afschrikken. Maar meestal geloof ik dat als je jezelf bent, je een grotere kans op succes hebt. En mijn directheid komt me vooral goed van pas in trainingen met mannen, omdat ik mijn mannetje kan staan als ze proberen het te faken of me naar beneden halen.

Je baan voor je carrière stellen
Dit is iets wat ik vroeger deed. Omdat ik zo gefocust was op het goed doen van mijn werk, een baan gewijd aan de ontwikkeling van mensen, vergat ik soms na te denken over mijn eigen ontwikkeling en carrière. Ik maak nu bewuste keuzes om beide te doen, want niemand behalve jij zal zich focussen op jouw carrière!

De perfectieval
Ik heb veel mensen in deze val zien lopen. Streven naar perfectie is voor mij de directe weg naar hoge stress, uitputting en soms burn-out. Dingen om ons heen veranderen voortdurend, dus niets kan ooit perfect zijn. Ik probeer de mensen om mij heen hiervan bewust te maken, want het is cruciaal voor het welzijn.

Als jij je in een moeilijke situatie bevindt, wat is dan jouw go-to-vaardigheid?

Strategisch zijn. Er is niets dat je niet kunt doen als je dat niet wilt. Je hoeft alleen maar de situatie te beoordelen, je plan te maken en het aan te passen wanneer de omstandigheden veranderen. Je moet voor de lange termijn zijn, niet alleen quick wins.

Welk advies zou je andere professionele vrouwen geven die willen schitteren in hun carrière?

Hetzelfde advies kreeg ik van mijn oma en geef ik door aan mijn 14-jarige dochter. Ze heeft moeite om gemotiveerd te zijn op school. Ik zeg haar: ’Hoe meer je studeert, hoe meer keuze je zult hebben in je leven. Daarna kun je kiezen wat je wilt doen waar je blij van wordt. Als je dat niet doet, zul je een baan moeten hebben waar je misschien een hekel aan hebt, alleen om jezelf te onderhouden, of je zult afhankelijk moeten zijn van iemand anders om voor je te zorgen.

Een ander advies dat ik zou geven is om meer zelfvertrouwen te hebben en je bewust te zijn van de vaardigheden en waarde die je hebt. Ik doe veel sollicitatiegesprekken en in tegenstelling tot mannen, solliciteren veel vrouwen niet naar een functie als ze niet aan 90% van de vaardigheden voldoen. Luister naar jezelf. Omring jezelf met goede mensen die er zijn om je te helpen. Ze kunnen je een objectief beeld van jezelf geven. Je kunt het niet allemaal alleen doen.

Soms moet je egoïstisch zijn. Leer nee zeggen. Denk na over wat goed voor je is en neem beslissingen voor jezelf. Jouw ontwikkeling is jouw verantwoordelijkheid, dus kom voor jezelf op.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn
Twitter
XING
WhatsApp
Email
Print